Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Genom mikroorganizmów i badania krwi pozwolą na zdiagnozowanie nowotworu?
24 marca 2020, 10:13W 2017 roku Gregory Poore przeczytał w Science artykuł, którego autorzy opisywali mikroorganizmy obecne u pacjentów z nowotworami trzustki i informowali, że mikroorganizmy te rozkładają lek powszechnie stosowany przy leczeniu tego rodzaju nowotworu. Młodego naukowca zaintrygował wówczas pomysł, że wirusy i bakterie mogą mieć większy niż się sądzi udział w rozwoju nowotworów.
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
Aspartam blokuje enzym zapobiegający zespołowi metabolicznemu
23 listopada 2016, 11:51Blokując aktywność enzymu jelitowego, słodzik aspartam może utrudniać, a nie ułatwiać odchudzanie.
Zaburzenia odżywiania u diabetyków
12 marca 2010, 13:10Dr Deborah Young-Hyman, psycholog dziecięcy z Medical College of Georgia, badała związki między cukrzycą typu 1. a zaburzeniami odżywiania. Na początku zwróciła uwagę na fakt, że u diabetyków nie można stosować tych samych kryteriów, co u innych osób, ponieważ zaabsorbowanie jedzeniem stanowi część ich codzienności: muszą zwracać uwagę na dietę i jej wpływ na stężenie glukozy we krwi oraz wagę ciała.
Zwierzęce szkodzą, roślinne chronią
29 października 2014, 13:08Zdaniem specjalistów z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) sfingolipidy mogą być ważnym elementem łączącym dietę, stan zapalny i nowotwory. Doktor Julie Saba i jej zespół donoszą na łamach Journal of Clinical Investigation, że metabolit sfingolipidów, sfingozyno-1-fosforan (S1P), który jest obecny w produktach żywnościowych ssaków i znajduje się w ludzkich komórkach, może mieć swój udział w zapaleniu okrężnicy, nieswoistym zapaleniu jelit oraz w nowotworze okrężnicy wywołanym stanem zapalnym
Pierwszy krok w kierunku leczenia endometriozy
5 listopada 2018, 10:39Naukowcy z Northwestern University wykonali pierwsze kroki w kierunku leczenia endometriozy za pomocą bioinżynierii. Jak pierwsi wykazali, że ludzkie pluripotencjalne komórki macierzyste można przeprogramować tak, by stały się zdrowymi komórkami endometrium
Anoreksja przypomina autyzm
23 kwietnia 2009, 08:06Coraz częściej naukowcy postulują, by w ramach systemu opieki zdrowotnej traktować i leczyć zaburzenia odżywiania podobnie jak choroby psychiczne uwarunkowane biologicznie, np. schizofrenię. Uważają też, że mają one cechy wspólne z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (chodzi m.in. o nieelastyczność myślenia i przywiązanie do szczegółów), dlatego warto by rozważyć umieszczenie ich w jednej kategorii diagnostycznej.
Nowy dodatek do pasty: enzym z bakterii występujących na glonach
5 lipca 2012, 09:49Zespół naukowców z Newcastle University odkrył, że wykorzystując enzym wyizolowany z Bacillus licheniformis, bakterii występujących na powierzchni glonów, można ulepszyć pasty do zębów.
Studenci z PW stworzyli Mobilną Wytwornicę Ciekłego Azotu
13 lutego 2017, 12:01Potrzebowali źródła ciekłego azotu do pokazów i badań naukowych. Postanowili więc, że sami skonstruują odpowiednie urządzenie. Po 10 miesiącach pracy mogli z dumą prezentować Nitrogenosa. Pomysł Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej już wzbudza zainteresowanie przemysłu.